Koprovka s bramborem a tofu ala vejce

posted in: Ostatní recepty | 0
Složení koprovka 3

Na omáčku:

  • tsampa cca 50 g 
  • jeden svazek čerstvého kopru
  • špetka drceného kmínu
  • smetana, lze nahradit rostlinnou smetanou 
  • sůl

Na tofu „vejce“:

  • 200 g bílého tofu
  • olej na smažení (řepkový, sezamový aj.)
  • černá sůl (k zakoupení v obchodech se zdravou výživou nebo v indickém obchodě)
  • špetka mletého nebo celého římského kmínu
  • lžička mleté kurkumy

Příloha

  • brambory
  • celý kmín
  • celý pepř
Postup

Příloha: Do hrnce s vařící vodou opatrně vložíme brambory s lžíci celého kmínu a pepře. Uvaříme do měkka. Slijeme vodu a dáme stranou.

Omáčka: Do hrnce dáme 2 hrnky vody (cca dvě porce) a přivedeme k varu. Stranou si necháme trochu kopru na dozdobení, ostatní kopr spolu s drceným kmínem vhodíme do vařící vody a povaříme cca 5 min. Potom přidáme cca 200 ml smetany a necháme projít varem. Poté zahustíme tsampou a dobře promícháme, vařečkou, šlehačem nebo elektrickým šlehačem. Tsampa zpočátku vytvoří hrudky, ale během míchání a znovu přivedení k varu hrudky zmizí. Nakonec omáčku dle chuti dosolíme.

Tofu vajíčka: Do mísy rukou rozmělníme tofu. Přidáme drcený římský kmín a kurkumu, a dobře promícháme. Máte-li rádi pikantní, můžete přidat špetku pepře nebo čili. Rozpálíme pánev s olejem na kterou dáme tofu směs a osmahneme. Můžeme podlít vodou, pokud chceme vajíčka řidší a méně mastné. Nakonec dosolíme černou solí, kterou už tepelně neupravujeme.

Talíř dozdobíme jemně nakrájeným koprem.

Kopr obsahuje mimo jiné velké množství vitamínu C. Brambory můžeme nahradit jinou přílohou jako celozrnnou rýži, pohankou, apod.