Tsampa směsi – Ranní a Himalájská směs

posted in: Novinky | 0

smesi

Nově jsme začali dělat tsampa směsi.

První je Ranní směs která je s raw kakaem, rozinkami, praženými slunečnicovými semínky a strouhaným kokosem. Slazena pouze rozinkami a kokosem. Všechny suroviny jsou v bio kvalitě.

Tato směs má plnou kakaovou chuť, kterou ji dává kvalitní nepražené kakao, slazen je pouze celými rozinkami a přirozenou sladkostí jemně strouhaného kokosu. Výživově obohacena je slunečnicovými semínky, které pražením nabudou jemnější chuti a lehčí stravitelnosti.

Druhou je Himalájská směs, inspirována Ladakem a stravováním jejich obyvatel. Tato směs obsahuje nesířené meruňky, mandlové plátky, sladká meruňková jádra, palmový cukr a himalájskou sůl. Všechny suroviny jsou v bio kvalitě.

Obyvatelé Ladakhu mají jako jedním ze zdrojů potravy právě meruňky, které jako jedny z mála ovoce v těchto vysokohorských podmínkách rostou. Meruňky jedí čerstvé, lisují z nich šťávu, suší je a také jedí jejich semínka. Madle rostou a jsou oblíbené v sousední Indii. Palmový cukr, získávány ze šťávy palem arengy, vyrábí drobní farmáři v Indonésii. Palma Arenga roste pouze ve smíšeném pralese, a její využití přispívá k boji proti mýcení pralesa, přirozeného prostředí ohrožených orangutanů. Růžová sůl která dodává směsi na výraznosti a chuti je přímo z himalájských hor.

Z obou směsí lze dělat samostatná kaše, nebo se může smíchat s jinou kaší (ovesnou, müsli, jáhlovou apod.), dále se může přidávat do jogurtu, dělat z ní kuličky, které se můžou ještě obalovat např. v kokosu, oříšcích, sezamu, atd. Pokud budete dělat kuličky, doporučujeme přidat tuk, nejlépe kokosový.

Chcete-li mít tsampa Ranní nebo Himalájskou směs vydatnější místo vody použijte např. mandlové nebo jiné rostlinné a další mléko a velkou lžíci tuku, např. kokosového oleje.

Více o složení a popisu směsí v Obchůdek – Prodkuty